Dieta Śródziemnomorska – tydzień 11, marzec 2025

W 11 tygodniu roku 2025, w marcu, Pracownia Smaku, catering dietetyczny z Trójmiasta i okolic, przygotowała specjalne menu inspirowane zdrowymi i smacznymi przepisami Diety Śródziemnomorskiej. W tym tygodniu każdy dzień będzie pełen nowych, inspirujących smaków i aromatów, które pomogą utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę. Od Karaibskiej sałatki krabowej w poniedziałek, poprzez Makaron farfalle w sosie szpinakowym z czosnkiem, pieczarkami i grillowanym kurczakiem we wtorek, aż po Boczniaki a’la śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym oraz pieczone ziemniaki z koperkiem w sobotę, każdy posiłek został starannie przygotowany, aby zaspokoić gusta i potrzeby żywieniowe. Nasze tygodniowe menu jest pełne zdrowych i smacznych propozycji, idealnych dla tych, którzy chcą utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.

Poniedziałek, 2025-03-10

Dzień rozpoczniemy od zapiekanki z kaszy wiejskiej, twarogu i pistacjami, która dostarczy nam niezbędnej energii na cały dzień. Dodatkowo, zaserwujemy sobie koktajl oczyszczający, który pomoże wesprzeć detoks organizmu. Na obiad przygotujemy filet z kurczaka a’la caprese z ziemniakami i surówką z selera, co doskonale zaspokoi głód. Podwieczorek to budyń jaglany a’la bounty z czekoladą, który na pewno pozytywnie zaskoczy nasze kubki smakowe. Dzień zakończymy karaibską sałatką krabową, która sprawi, że nasz wieczór będzie zdrowy i smaczny.

Wtorek, 2025-03-11

Dzień rozpoczyna się od śniadania składającego się z tostu pełnoziarnistego z pieczonym indykiem, sosem majonezowo-jogurtowym i ogórkiem kiszonym. Po śniadaniu, koktajl detoks z jarmużem pomoże odświeżyć organizm. Obiad to makaron farfalle w sosie szpinakowym z czosnkiem, pieczarkami i grillowanym kurczakiem, który z pewnością zaspokoi Twój głód. W przerwie między posiłkami pojawi się podwieczorek w postaci drożdżowych rogalików z makiem, a dzień zostanie zakończony kolacją w formie tarty wytrawnej z pieczonym burakiem, balsamiczną cebulką i surówką z czerwonej kapusty.

Środa, 2025-03-12

Śniadanie to pyszna tortilla z szynką, serem i jajkiem, która dostarczy Ci energii na początek dnia. Następnie możesz zrelaksować się z odżywczym smoothie z cytrusów, będącym koktajlem witamin dla Twojego organizmu. Obiad składa się z smacznego indyka z karmelizowanym porem i pieczonymi ziemniakami. Na podwieczorek czeka na Ciebie bananowo-orzechowy chlebek z malinami, którego słodki smak na pewno Cię zaskoczy. W końcu dnia możesz skosztować sałatki z topinamburem i cytrusami, która jest idealną kolacją, aby zakończyć ten piękny dzień.

Czwartek, 2025-03-13

Dzień rozpoczyna się od śniadania w postaci jajecznicy z suszonymi pomidorami i chorizo, która zapewnia pełne smaku i energii początek dnia. Dodatkowo sok jabłko-burakowy dodaje orzeźwienia i witamin. Obiad składa się z miruny z ziołowym masełkiem, batatami i brukselką w tymianku, co stanowi zbilansowane połączenie warzyw i białka. W ramach podwieczorku proponowane jest owsiankowe creme brulee, słodka i delikatna przekąska, która zaspokaja potrzebę słodkiego. Dzień kończy się lekkim i zdrowym posiłkiem w postaci sałatki orientalnej z kaszą bulgur.

Piątek, 2025-03-14

Śniadanie składa się z pancakes z twarożkiem, owocami i sosem czekoladowym, a do tego detoksujący koktajl green tea. Obiad to kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą w sosie pieczarkowym, którym towarzyszy surówka z marchewki i pora. Na podwieczorek przygotowano pudding chia z matchą i owocami jagodowymi. Kolację zamyka tajska sałatka z ryżem, krewetkami i ananasem, polana sosem mango-curry.

Sobota, 2025-03-15

Śniadanie: owsianka z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym to pyszne i zdrowe rozpoczęcie dnia, pełne witamin i niezbędnych składników odżywczych. Zielony koktajl pomarańczowy to orzeźwiający i pełen energii napój, idealny na każdą okazję. Obiad to Boczniaki a’la śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym oraz pieczone ziemniaki z koperkiem. To wykwintne i aromatyczne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta. Podwieczorek to pieczone owoce leśne pod owsianą kruszonką, czyli słodki i zdrowy sposób na zaspokojenie popołudniowego głodu. Na koniec dnia, sałatka koktajlowa to lekka i orzeźwiająca kolacja, idealna dla tych, którzy chcą utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.

Niedziela, 2025-03-16

Na śniadanie proponujemy omlet z warzywami i serem feta, który dostarczy Ci energii na cały poranek. Następnie, dla orzeźwienia i dawki witamin, przygotuj sobie smoothie z mango i szpinaku. Obiad to pieczony łosoś z warzywami korzeniowymi, bogaty w kwasy Omega-3 i składniki odżywcze. Podwieczorek to idealna okazja na domowe ciasto marchewkowe z orzechami, a kolację zakończ pyszną sałatką grecką z oliwkami i świeżymi ziołami.

Podsumowanie

W Pracowni Smaku dbamy o to, by każdy posiłek w naszym menu Diety Śródziemnomorskiej był nie tylko smaczny, ale również pełnowartościowy i wspierał Twoje zdrowie. W 11 tygodniu marca 2025 roku proponujemy zróżnicowany jadłospis, bogaty w warzywa, owoce, ryby i zdrowe tłuszcze. Mamy nadzieję, że to menu zainspiruje Cię do zdrowego odżywiania i odkrywania nowych, śródziemnomorskich smaków! Smacznego!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kim jestem
Alicja Jeleniewska

Dietetyk medyczny, technolog żywienia

Ostatnie posty
Czy opłaca się zamawiać catering?

Czy opłaca się zamawiać catering? Wszystko, co musisz wiedzieć! Zamawianie cateringu stało się popularnym rozwiązaniem wśród osób ceniących zdrowy styl …

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close