W 11 tygodniu roku 2025, w marcu, Pracownia Smaku, catering dietetyczny z Trójmiasta i okolic, przygotowała specjalne menu inspirowane zdrowymi i smacznymi przepisami Diety Śródziemnomorskiej. W tym tygodniu każdy dzień będzie pełen nowych, inspirujących smaków i aromatów, które pomogą utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę. Od Karaibskiej sałatki krabowej w poniedziałek, poprzez Makaron farfalle w sosie szpinakowym z czosnkiem, pieczarkami i grillowanym kurczakiem we wtorek, aż po Boczniaki a’la śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym oraz pieczone ziemniaki z koperkiem w sobotę, każdy posiłek został starannie przygotowany, aby zaspokoić gusta i potrzeby żywieniowe. Nasze tygodniowe menu jest pełne zdrowych i smacznych propozycji, idealnych dla tych, którzy chcą utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.
Poniedziałek, 2025-03-10
Dzień rozpoczniemy od zapiekanki z kaszy wiejskiej, twarogu i pistacjami, która dostarczy nam niezbędnej energii na cały dzień. Dodatkowo, zaserwujemy sobie koktajl oczyszczający, który pomoże wesprzeć detoks organizmu. Na obiad przygotujemy filet z kurczaka a’la caprese z ziemniakami i surówką z selera, co doskonale zaspokoi głód. Podwieczorek to budyń jaglany a’la bounty z czekoladą, który na pewno pozytywnie zaskoczy nasze kubki smakowe. Dzień zakończymy karaibską sałatką krabową, która sprawi, że nasz wieczór będzie zdrowy i smaczny.
Wtorek, 2025-03-11
Dzień rozpoczyna się od śniadania składającego się z tostu pełnoziarnistego z pieczonym indykiem, sosem majonezowo-jogurtowym i ogórkiem kiszonym. Po śniadaniu, koktajl detoks z jarmużem pomoże odświeżyć organizm. Obiad to makaron farfalle w sosie szpinakowym z czosnkiem, pieczarkami i grillowanym kurczakiem, który z pewnością zaspokoi Twój głód. W przerwie między posiłkami pojawi się podwieczorek w postaci drożdżowych rogalików z makiem, a dzień zostanie zakończony kolacją w formie tarty wytrawnej z pieczonym burakiem, balsamiczną cebulką i surówką z czerwonej kapusty.
Środa, 2025-03-12
Śniadanie to pyszna tortilla z szynką, serem i jajkiem, która dostarczy Ci energii na początek dnia. Następnie możesz zrelaksować się z odżywczym smoothie z cytrusów, będącym koktajlem witamin dla Twojego organizmu. Obiad składa się z smacznego indyka z karmelizowanym porem i pieczonymi ziemniakami. Na podwieczorek czeka na Ciebie bananowo-orzechowy chlebek z malinami, którego słodki smak na pewno Cię zaskoczy. W końcu dnia możesz skosztować sałatki z topinamburem i cytrusami, która jest idealną kolacją, aby zakończyć ten piękny dzień.
Czwartek, 2025-03-13
Dzień rozpoczyna się od śniadania w postaci jajecznicy z suszonymi pomidorami i chorizo, która zapewnia pełne smaku i energii początek dnia. Dodatkowo sok jabłko-burakowy dodaje orzeźwienia i witamin. Obiad składa się z miruny z ziołowym masełkiem, batatami i brukselką w tymianku, co stanowi zbilansowane połączenie warzyw i białka. W ramach podwieczorku proponowane jest owsiankowe creme brulee, słodka i delikatna przekąska, która zaspokaja potrzebę słodkiego. Dzień kończy się lekkim i zdrowym posiłkiem w postaci sałatki orientalnej z kaszą bulgur.
Piątek, 2025-03-14
Śniadanie składa się z pancakes z twarożkiem, owocami i sosem czekoladowym, a do tego detoksujący koktajl green tea. Obiad to kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą w sosie pieczarkowym, którym towarzyszy surówka z marchewki i pora. Na podwieczorek przygotowano pudding chia z matchą i owocami jagodowymi. Kolację zamyka tajska sałatka z ryżem, krewetkami i ananasem, polana sosem mango-curry.
Sobota, 2025-03-15
Śniadanie: owsianka z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym to pyszne i zdrowe rozpoczęcie dnia, pełne witamin i niezbędnych składników odżywczych. Zielony koktajl pomarańczowy to orzeźwiający i pełen energii napój, idealny na każdą okazję. Obiad to Boczniaki a’la śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym oraz pieczone ziemniaki z koperkiem. To wykwintne i aromatyczne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta. Podwieczorek to pieczone owoce leśne pod owsianą kruszonką, czyli słodki i zdrowy sposób na zaspokojenie popołudniowego głodu. Na koniec dnia, sałatka koktajlowa to lekka i orzeźwiająca kolacja, idealna dla tych, którzy chcą utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.
Niedziela, 2025-03-16
Na śniadanie proponujemy omlet z warzywami i serem feta, który dostarczy Ci energii na cały poranek. Następnie, dla orzeźwienia i dawki witamin, przygotuj sobie smoothie z mango i szpinaku. Obiad to pieczony łosoś z warzywami korzeniowymi, bogaty w kwasy Omega-3 i składniki odżywcze. Podwieczorek to idealna okazja na domowe ciasto marchewkowe z orzechami, a kolację zakończ pyszną sałatką grecką z oliwkami i świeżymi ziołami.
Podsumowanie
W Pracowni Smaku dbamy o to, by każdy posiłek w naszym menu Diety Śródziemnomorskiej był nie tylko smaczny, ale również pełnowartościowy i wspierał Twoje zdrowie. W 11 tygodniu marca 2025 roku proponujemy zróżnicowany jadłospis, bogaty w warzywa, owoce, ryby i zdrowe tłuszcze. Mamy nadzieję, że to menu zainspiruje Cię do zdrowego odżywiania i odkrywania nowych, śródziemnomorskich smaków! Smacznego!